W. Shakespeare’o paslaptis atskleista? Tegyvuoja paslaptis!

Du šimtus metų spėliojama, kas buvo Williamas Shakespeare’as, didysis dramaturgas ir poetas. Kodėl apskritai kilo toks klausimas? Juk niekas neabejoja, kad, pavyzdžiui, Michelangelo, Rafaelis, Archimedas ar Sofoklis buvo realūs asmenys. Bet jeigu du šimtus metų žmonės ieško atsakymo, vadinasi, klausimas, mįslė vis dėlto yra.

W.Shapespeare’ą žino visi, net tie, kurie nieko nežino.  Šis paslaptingas autorius paliko mums 38 pjeses ir ciklą sonetų, nuo mokyklos laikų mes žinome jo herojus – Romeo ir Džuljetą, karalių Lyra ir jo dukteris, sutuoktinius Makbetus, pavydųjį Otelą ir kitus, bet niekas negali tvirtai pasakyti: „Aš žinau, kas yra W.Shakespeare’as.“

Visame pasaulyje šiemet minimų W.Shakespeare’o mirties 400-ųjų metinių proga siūlome kelias W.Shakespeare’o tapatybės hipotezes.

Stratfordo versija

Duomenys apie W.Shakespeare’o gyvenimą ir kūrybą atvirkščiai proporcingi jo kultūriniam svoriui. Enciklopedijose parašyta, kad didysis dramaturgas ir poetas W.Shakespeare’as gimė 1564 metų balandžio 23-iąją, o po 52 metų, 1616-aisiais, tą pačią dieną, balandžio 23-iąją, mirė Stratforde prie Eivono. Jo tėvai nemokėjo nei skaityti, nei rašyti – Johnas Shakspere’as (tėvas) paliko keletą autografų-kryžiukų. (Shakspere’o pavardė įrašyta ir Williamo gimimo ir mirties dokumentuose.) Neliko jokių duomenų, kokį išsilavinimą gavo Williamas. Net nežinia, ar jis lankė mokyklą. Manoma, kad jis pradėjo mokytis, tačiau buvo priverstas mesti mokyklą dėl šeimos sunkios finansinės padėties. Jo tėvas prekiavo vilna ir buvo gerbiamas miestietis – 1570 ir 1576 metais jis netgi  bandė gauti šeimos herbą  (šis garbėtroškiškas noras buvo patenkintas tik 1596 metais W.Shakespeare’o pastangomis).

Aštuoniolikos metų Williamas vedė aštuoneriais metais vyresnę Anne Hathaway. Santuoka buvo priverstinė – Anne buvo nėščia. 1583 metais porai gimė duktė Susanna, 1585-aisiais – dvyniai Hamnetas ir Judith. Nuo to laiko prasideda vadinamasis tamsusis W.Shakespeare’o gyvenimo laikotarpis.

Visas straipsnis:

W. Shakespeare’o paslaptis atskleista? Tegyvuoja paslaptis!

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →