Projektas „Skaidrumo laboratorija”

VšĮ „Švietimo tinklas” informacija
VšĮ „Švietimo tinklas“ yra nacionalinio projekto „Skaidrumo laboratorija“ draugas

Prašome Jūsų paskelbti mokymo įstaigos darbuotojams šią informaciją.

„Skaidrumo laboratorija” yra projekto „Kuriame Respubliką” dalis. „Skaidrumo laboratorija” skirta puoselėti skaidrumo kultūrą mokyklose, ugdyti mokinių teisingumą, sąžiningumą, savigarbą, pasitikėjimą savimi ir kitais. Projektas skirtas korupcijos prevencijai.
Kviečiame užsiregistruoti  http://www.kuriamekartu.lt/#!skaidrumo-laboratorija/c181h (komadą turi sudaryti bent trys mokiniai, mokytojas ir administracijos darbuotojas), o tuomet vykdyti dvi projekto veiklas:

1. Išsirinkti, su kuriuo partneriu norite bendradarbiauti (registruodami komandą, pažymėkite tai registracijos formoje):

  • Specialiųjų tyrimų tarnyba. STT yra pasiruošusi pasidalinti savo žiniomis ir patirtimi atvykdama į mokyklas arba priimdama moksleivius svečiuose, siūlo antikorupcinio švietimo medžiagos pamokoms.
  • Valstybinė mokesčių inspekcija. VMI atstovai gali surengti paskaitas „Netapk šešėlio dalimi – reikalauk kvito“ bei protų mūšius moksleiviams apie mokesčius, suorganziuoti virtualią olimpiadą ir pan.
  • Iniciatyva “Baltosios Pirštinės”. Šios iniciatyvos atstovai siūlo pasidalinti savanorių subūrimo patartimi, rinkimų stebėjimo patirtimi, kaip galima siekti, jog jie vyktų sąžiningai, kad rinkėjų balsai nebūtų perkami.
  • Iniciatyva “Baltoji Banga”. Skaidrių įmonių atstovai noriai apsilankys Jūsų mokykloje, surengs trumpų video filmų apie verslo skaidrumą peržiūras, pasidalinti praktinėmis žiniomis, kaip įvertinti įmonių skaidrumą.
  • Tranparancy International Lietuvos skyrius. TILS rengia susitikimus su moksleiviais, siekia įtraukti jaunus žmones į dialogą apie skaidrumą, sąžiningumą, organizuoja rinkimų simuliacijas ir interaktyvias dokumentinių filmų peržiūras;

2. Pasirinkti siūlomą veiklą/-as arba sugalvoti naują ir įgyvendinkite ją/-as:

  • akcijų „Nenusirašinėk, būk kietas”, „Laiškai vokams, ne pinigams” vykdymas;
  • antikorupcinio filmuko (reklamos) kūrimas;
  • pasitelkus į pagalbą informatikos, ekonomikos mokytojus apskaičiuoti, kiek lėšų netenka valstybė, jeigu dalis atlyginimų išmokama „vokeliuose“. Tai parodytų, kad bandydamas apgauti valstybę iš tiesų apgauni save;
  • skirtingo lygmens apklausų vykdymas mokykloje, mieste, savivaldybėje, bandydami išsiaiškinti, kur ir kaip gyventojai susiduria su nesąžiningumu, korupcija, kaip tuomet elgiasi, ką norėtų keisti?
  • artėjančių Prezidento ir EP rinkimų stebėjimas, dalyviai gali rinkti ir analizuoti informaciją pasirodysiančią žiniasklaidoje apie kandidatus ir savaitinių susitikimų metu vertinti, ar informacija yra patikima, diskutuoti apie kandidatus;
  • vykdyti “Netapk šešėlio dalimi, reikalauk kvito” tyrimą, vyresniųjų klasių moksleviai gali atlitki tyrimą, projekto metu, stebėdami, rinkdami informaciją apie tai, ar vietos/miesto maitinimo įstaigos išduoda (tinkamus) kvitus;
  • teikti mokyklai siūlymus dėl 2 proc. paramos mokyklai panaudojimo. Nemaža dalis moksleivių tėvų perveda 1 ar 2 procentus savo pajamų mokesčio kaip paramą mokyklai. Kiekvienos mokyklos pareiga – skelbti, kur ir kaip panaudojamos šios lėšos, o kiekvieno moksleivio pareiga – stengtis, kad ši informacija būtų prieinama, domėtis, kur parama panaudojama ir bendradarbiaujant su administracija – teikti pasiūlymus dėl jos panaudojimo.

Džiaugsimės, jei kils naujų iniciatyvų. Sugalvoję veiklą, kurios nėra sąraše, tačiau manote, jog ji gali prisidėti prie korupcijos prevencijos, sąžiningo elgesio skatinimo, vykdykite ją ir informuokite mus!

Daugiau informacijos apie projekto veiklas, jų įgyvendinimą, rasite prisegtuke.

www.facebook.com/Skaidrumolaboratorija

Užsiregistravus (http://www.kuriamekartu.lt/#!skaidrumo-laboratorija/c181h), su komanda susisieks projekto koordinatorius, kuris informuos apie tolimesnius veiksmus ir konsultuos viso projekto metu. Jei turite klausimų, drąsiai užduokite juos. Kontaktinis tel.: 864717202

SkaidrumoLaboratorija-2

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →